11 Ekim 2011 Salı

YAŞASIN OKULUMUZ : ANKARA CUMHURİYET LİSESİ KURULUŞU

Benim dönemim Ankara Cumhuriyet Lisesi’nin kuruluşuna tanıklık etmiştir. 1940’lı yıllarda kurulmuş olan Bahçelievler Ortaokulu 1959-1960 ders yılından itibaren Ankara Cumhuriyet Lisesi’ne dönüştürülmüştür.

Bahçelievler Ortaokul’undan mezun olanlar lise tahsili için genellikle Deneme Lisesi’ne giderlermiş. 1959 yılında Deneme Lisesi kendi ortaokulundan mezun olanlar dışındaki öğrencileri liseye kaydetmeme kararı almış. Bahçelievler Ortaokulu Müdiresi Saadet Ülgenalp bu karar üzerine mezunlarının semt dışında uzak okullara gitmemesi için Lise’ye dönüşme projesini ortaya atmış ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı bu konuda ikna etmiş.

Okulumuzun Liseye dönüştürülmesi haberinin biz talebelere duyurulduğu günü çok iyi hatırlamaktayım. Rahmetli Müdiremiz Saadet Ülgenalp her fırsatta bizleri toplar ve duyurularını yapardı. 1958-1959 ders yılında orta 2 talebesi idim. Müdire hanım bizi topladı ve;

- Çocuklarım bu gün size çok sevineceğiniz bir haberi vereceğim. Okulumuz önümüzdeki ders yılı ( 1959 – 1960) liseye dönüşecektir.

Haberi ilk duyuyorduk ve çok sevinmiştik. Hep beraber büyük tezahürat yaptık.

Müdire Hanım konuşmasına devam etti ve;

- Bu gün ayrı bir sevincim daha var. Türkiye’de ilk defa Cumhuriyet adı verilen lise bizim lisemiz oldu ve adımız “Ankara Cumhuriyet Lisesi” olarak belirlendi.



Bu tarihten itibaren okulumuzda hızlı bir inşaat faaliyeti başladı. İki katlı olan okulumuza bir kat ilavesi yapıldı. Soba ile ısınma sistemi kaloriferli siteme dönüştürüldü. Bahçeye prefabrik MKE barakası yapıldı. Yeni öğretmenler atandı. 1959 – 1960 ders yılında lise bir sınıfları faaliyete geçti. Aynı çatı altında Bahçelievler İlkokulu ile birlikte ortaokul ve lise faaliyet gösteriyordu. Talebe sayısı da her yıl artış gösteriyordu.

Ankara Cumhuriyet Lisesi ilk mezunlarını 1961 – 1962 döneminde verdi.

Ben Lisemizin 2. dönem mezunuyum. 1962 – 1963 döneminde biz mezun olduktan sonra müdiremiz Saadet hanımın da başka bir okula tayini çıktı.

Mezun olduğumuz yıllarda bize yol gösterecek, öncülük yapacak ağabeylerimiz ve ablalarımız olmadı. Üniversitelerde sadece bizden bir yıl önce mezun olmuş arkadaşlarımız vardı. Meslek sahibi tek bir büyüğümüz, okuldaşımız yoktu. İleriki yıllarda mezun olan kardeşlerimiz bu bakımdan şanslı sayılırlar. Şu an her meslekten çalışan ve başarıya ulaşmış arkadaşlarımız ve kardeşlerimiz Ankara Cumhuriyet Liseli olmanın gururunu yaşıyor ve yaşatıyorlar.

Sevgili arkadaşlar,

2009 yılında lisemizin kuruluşunun 50. yılını çeşitli aktiviteler ile kutladık.

Önümüzdeki yıl 2012 de Ankara Cumhuriyet Lisesi’nin ilk mezunlarını verişinin 50. yılı. Bu olayı da çoşku ile kutlamak için şimdiden çalışmalara başlayalım.

Acı olan ve üzüldüğüm taraf ACL’nin ilk mezunlarını verişinin 50. yılında son mezunlarımızı da veriyor olmamız. Okulumuzun kapanmasının önleme ve kamu oyu desteği sağlanması için çalışma grupları kurulması arzumdur.

Mehmet Hamurkâroğlu
 




Hiç yorum yok: