13 Eylül 2011 Salı

ESKİ ÇİZGİ ROMANLAR 3

Zaman ilerledikçe ve çizgi roman talebi arttıkça; Değişik isimler altında bazı çizgi romanlar piyasaya arz edilmeye başlandı. Kahramanları da; Yarı kanun adamlığına soyunanlardan, bazıları yine ayrılmaz arkadaşları ile birlikte, adalet dağıtmaya çalışan kişilerdi.


Bu dönemde diğerlerine ek olarak; En çok okunanları TEKS ve KİNOVA idi. Teks Kızılderili asıllı olmakla birlikte, Hem Novajo kabilesi reisi olup ( adı GECE KARTALI) hem de Ranger’di. Onu arkadaşları ile birlikte, Meksika’dan, Kanada’ya kadar çok geniş bir alanda at koşturduğunu,kanunsuzlara karşı mücadele verdiğini görüyoruz.Hatta İNKA'larla bile serüvenleri olmuştur. Adaleti ve kötüleri acımasızca cezalandırması dikkate değer. Beraber mücadele verdiği arkadaşları ise; Başta, çok iyi silah kullanan, KİT CARSON’dur. KİTT VİLLER her macerada, ileride babası Teks’in yerine geçmeye aday, yeni yetme oğludur. TİGER JACK ise Kabilesinin Teks’i tehlikelerden sakınması için görev verilen, bir nevi kızılderili korumasıdır..Teks genelde Kızılderililere gelecek zararlara karşıonları himaye eder. Bu insanlar için; Gerektiğinde beyazlara dehşet saçar.


Hatırlayabildiğim dostları; Albay JİM BRANDON,GROS JEAN,EL MORRİSTO, BÜYÜCÜ KIRMIZI BULUT gibi kişilerdi.Baş düşmanları ise Büyücü (kara) MEPHİSTO ve oğlu YAMA dır.MEASTRO ve KARAKAPLAN da düşmanları arasındadır,Beyaz renkli atının ismini pek hatırlamıyorum ama DİNAMİT olabilir.Bu tip çizgi romanlarda herhalde çocukların ilgisini daha çok çekebilmek amacı ile kahramanların atları hep olağanüstü anlama yeteneğine ve sahibine her durumda yardım edebilme kabiliyetine sahiptir.


Diğer kahramanımız, esas adı SAM BOYLE olan KİNOWA dır. Kendi halinde bir Amerikan vatandaşı iken, kervanlarına yapılan; Bir PAWNEE saldırısında Karısıöldürülmüş, yerliler onu öldü sanıp saçları ile beraber kafa derisini yüzmüşler, oğlu SİLVER JACK de kaçırılmış, ve KIZILTÜY adıyla onlar tarafından yetiştirilmiştir. Zorlukla sağkalabilen, Kafasında tek saç kılı kalmadığı için kel kalan Sam, öldürmeye çıktığında,yüzünü ördek derisinden yaptığı,koyu renkli, çirkin görünüşlü,Boynuzları olan, korkunç bir maske ile gizleyip, KİNOWA adı ile korku salmaya başlamıştır. Onu bu hale getiren yerlileri teker teker yok etmeye ve kayıp oğlunu onlardan kurtarmaya and içmiştir, Bu tema içinde, kendi oğlu olduğunu bilmeden,arada sırada kızıltüy ile beraberce katıldığı,beyazlara karşı da mücadelesi de olmuştur. Yüzlerce yerliyi feci şekilde intikam uğruna katlettiği maceralarını ben de çok okumuştum..En iyi arkadaşı çok iyi tüfek kullanan LONG RİFLE’dir.Her serüvende beraber savaşırlar.Sadık atı, siyah renkli BİNGO dur..Diğer çizgi kahramanların aksine Vatan, Millet gibi idealler için değil, kendi şahsi kinini bastırabilmek için mücadele etmiştir.
          

Bu tip çizgi romanları benim gibi uzunca bir müddet okuyanlar; Bir süre sonra yazı balonları içindeki yazıların yerlerine, başka konuşmaların konmasını gerektiğini sorgulayacak kadar UZMAN olurlar. Çizerin o ana kadar tamamen hareket verdiği figürlere göre seslendirdiği,bu konuşma balonlarının içinde, zaman zaman AHHGG--UGGHH--OGH--PACK--SMACK--TOC TOC TOC--SPLASHH--ARGGHH--HAYKK--PAW--VIZZ--ZIP--UGG--gibi benzer kelimeler de efekt olarak kullanılmaktaydı..

Ahmet Sıtkı Özsancak

Hiç yorum yok: