9 Eylül 2011 Cuma

ESKİ ÇİZGİ ROMANLAR - 1

Peder Bey'den kolayca temin ettiğim, kendisi de meraklı olduğu ve belki de benden önce okuma fırsatı bulabileceği çizgi romanlar için verdiği, bu para ile satın alacağım çizgi romanların, hangi günde piyasaya çıkması gerektiğini, dikkatle takip ediyordum.İ

lk aldığımın adı PEKOS BİLL'di. A 4 formundan daha büyük ebatlarda, ve o tarihlerde bütün basım evlerinin aynen uyguladığı iç sayfaları siyah-beyaz, ön ve arka kapağı renkli şekilde satılırdı, Bu kitabın kahramanı sarışın uzun saçlı,Sevgilisi KÜÇÜK SÜ adında bir kızılderili genç kızdı.PEKOS BİLL ince yapılı,oldukça uzun boyluydu, iki yanında uzun şeritler uçuşan dar bir pantolon giyerdi.İyi ata biner ve silah kullanırdı,tema; Sığır sürülerinin sevkiyat'ları esnasında,hırsızlarla mücadele edilmesiydi, malum kötüler kaybeder, iyiler kazanırdı.TEVEGA adında,kısa boylu,ağzı bozuk, küfürbaz,başında eskidiğinden üstü yırtılmış,kapak gibi açılmış bir şapkası olan,patlak gözlü korkunç suratlı,göğüsü bağrı açık,kareli yırtık bir ceketi olan,kocaman tabancası ve seyahatleri esnasında kullanacağı yemek tavasını bile kemerinde taşıyan bir yardımcısı vardı ve Pekos Bill ile maceradan maceraya koşardı.

Aynı dönemlerde her ne kadar çizgi roman değilse de, elit ailelerin çocukları için eğitici, alternatif bir yayın olan DOĞAN KARDEŞ dergisi de nerdeyse karaborsada satılmakta idi. Gene bu dönemlerde uzay ve gezegenler arası savaşları konu alan, çizgi romanı YILDIRIM KAPTAN dergisinin, vazgeçilmez bilim kurgu maceralarının okuyucusu da çoktu. Daha değişik isimlerde çizgi roman çeşitleri vardı, ancak bize yakın bulduğumuz en meşhurlarını okumaktan diğerlerinin isimlerini bile anmıyorduk. Çizgi roman ''Kültürümüz'' arttıkça,yeni yeni yayınlanan dergi çeşitleri de pazara girmeye başladı.İtayan çizimleri olmasına rağmen çoğunlukla Amerika topraklarında gerçekleşen maceralar ağırlıklı olarak işlenmekte idi.İşte bunlardan en yenileri TEKSAS ve TOMMİKS idi,öyle zannediyorum ki;Tarihinde hiçbir çizgi roman bu ikisinin OKUNMA REKORUNU KIRAMAMIŞTIR.

YÜZBAŞI TOMMİKS ( ne hikmetse ilk sayısından son sayısına kadar bazı maceralarında rütbeleri sökülüp geri takıldığı halde hep YÜZBAŞI olarak kaldı ) ; Beyaz saçlı ve aynı renkte pos bıyıklı, otoriter görünümlü ALBAY BRAWN yönetimindeki KULVER KALESİN’de görev yapan RANGER'lerden biridir. Toy görünümü ve çelimsiz görünüşüne rağmen belindeki çifte cold tabancalarını çok hızlı çekmekte, hedefi asla affetmeden ve tam 12 den vurmaktadır. Çoğu zaman giymediği ranger şapkası boynundan bağlı olmak üzere sırtındadır. Kokartlı gömleği, siyah pantolon altında uzun çizmeleri ve mahmuzları ile çıtı pıtı bir delikanlıdır. Hiç değişmeyen atının adı NAPOLYON dur. Her komutu anlayan hatta kendi başına binicisiz birçok işi yapabilen akıl ve muhakeme yoluyla defalarca Tom’u badirelerden kurtarmıştır.

Diğerlerinin atlarının aksine hiç kurşun yarası almamış veya vurulmamıştır. Ayrılmaz arkadaşlarından DOKTOR lakaplı SALLASO Siyah melon şapkalı, sakal traşsız tombul suratlı, siyah simokin ceketi giyen, özellikle ilmi konularda çok bilgili,zor anlarda MC GAYWER gibi teknik çözümler üreterek etrafındakilerle birlikte badireyi atlatan,kendine göre bir yaşam felsefesi ve tıbbi bilgisi olan sevimli bir tip'ti.Diğer arkadaşı KONYAKÇI daha ileri yaşta olmasına rağmen,tempoya ayak uydurabilen uçuk kaçık bır ihtiyardı.Başında siperliği kalkık tipik şapkası,Parka şeklinde buruşuk ceketi,boynunda fuları,ata binmekten RAŞİTİK bir şekil alan bacakları ve tozlu çizmeleri hala hatırımdadır. Doktor ve konyakçı tommiks kadar olmasa da iyi silah kullanırlar, ortak yönleri sünger gibi içki içmeleriydi. İçki ve sigara, kızılderili öldürme gibi kötü imajlar,öylesine masumane işlenmişti ki,kimse çocuk doğasına aykırı olan bu noktaları fark edemiyordu.Albay Brawn'ın kızı olan YÜZÜ ÇİLLİ SUZİ , Tom'un masum aşkı idi.Fırsat buldukça kaçamak görüşürlerdi,Tom'un yırtığını söküğünü dikerd,çamaşırını yıkardı. ( Suzi'nin annesi herhalde bir kızılderili saldırısında ölmüştü),Tom'un arkadaşları arasında Şişman italyan asıllı gitar çalan GENERRADO adlı arkadaşı sık sık karşımıza çıkardı,Bazı kızılderili kabilelerle arası iyi olan Tom, bazıları ile amansız bir savaş içindeydi,Ayrıca onu maceradan maceraya sürükleyip REYTİNG'in artmasında önemli rol oynayan baş düşmanı BİNBİR SURAT'ı unutmamak lazım.



Bu şahıs kısa zamanda çok kolaylıkla kılık değiştirebilen hatta,yakın arkadaşları ve Tommiks kılığına bile girmiş azılı bir katildi.Gerçek yüzünü kimse görmemiştir.KULUVERA adlı meksikalı genaral ve ordusuna karşı verdiği mücadelesi de kayda değerdir.Tommiksi sayfalarca yazabiliriz,her şeye rağmen o günler, hatta imkan bulsak bu günler için bile bizleri mutlu edeceğine inandığım çizgi roman kahramanlarına minnettarım. ancak, ünlü ÇELİK BLEK TEKSAS ve arkadaşlarını anlatmak uzun süreceği için, yer kalmayabilir onu da bir sonraki yazımda anlatmaya çalışacağım...

Ahmet Sıtkı Özsancak

Hiç yorum yok: