22 Ağustos 2011 Pazartesi

YAZI DİZİSİ : OTOMOBİLLER (4)

Arabalar ile haşır neşir olduğum ilk günlerden beri TEK KAPI ARABA'lara,  neden bu kadar ilgi duyduğumun sebebini, hiç düşünmemiştim ama şimdi eminim ki; ARABA SEVGİSİ ile ilgili duygularımın filizlendiği yıllarda,tek kapı araba sayısı bir hayli fazlaydı.ister istemez bir her an bir iki tanesi ile karşılaşırdık.Şahsen bu tip arabaların bana o dönemlerde  müthiş bir mülkiyet hissi verdiğini, yeni yeni hissediyorum. Genellikle DİREKSİZ dediğimiz  bu arabalarda,hiç gereği olmadığı halde sırf hava olsun diye,ön ve arka cam hep açık gezilir ve arkadaki koltuğa ender olarak birisi alınırdı. Çoğunlukla Argoda adı YANCI olan, samimi bir arkadaşınız yan koltukta size eşlik eder, oturduğu koltukta Yancılık misyonuna giren her türlü eyleme (kızlara laf atma,Plak değiştirme,''eight track'' kaset değiştirilmesi,sigaramatik görevi,arabanın yağı,suyu,kül tablası,ön cam temizliği,lastik havası vs işler) o hep sizden önce müdahale eder,sataşma,kapışma gibi ciddi durumlarda arkadaşı için karakolluk bile olurdu.Arabalar konusunda çocukluğumdan gelen,bir saplantım da  ''  üstü açık bir araba  hayali '' idi, resim derslerinde yaptığım   karakalem resimlerde; Üstü açık bir arabayı, sarı saçları ve boynundaki şifon eşarbı uçuşarak kullanan bir bayan mutlaka olurdu.

Nedense bu bayan illa ki sarışın olmalıydı.Belki çok etkisinde kaldığım, yerli ve yabancı sinema filimlerinde'ki sahnelerde bolca kullanılan CABRİO tip arabaların görüntüsü bilinç altıma işlemiş olacak; Hep böyle bir araba sahibi olmak istemişimdir.Fakat ne yazık ki, elimden belki yüzlerce araba gelip geçtiği halde,Askeri araçlar hariç, hiçbir zaman cabrio kullanamadım.Belki de bunda '' Hep devrilirse can emniyeti olmaz '' düşüncem geçerli olmuştur.

Ben yaştaki özellikle erkek arkadaşlarımın 1968-1975 yılları arasındaki dönemde,hemen anımsayacakları; Tandoğan Mebus evlerinde oturan ve 1956  model  V 8 otomatik, Pembe-beyaz renkli,beyaz döşemeli, HOVARDA EGZOZ'lu ,çok ÖZEL ve GÜZEL  FORD  CABRİO arabası ile; Bahçelievler -Emek Mah,Sanayi çarşılarında '' bir erkek gibi '' asfaltları ağlatan Sarışın balık etinde bayanı unutmak mümkün mü ??Altımızdaki araba güçlü olsa da bu bayanın kullandığı araba ile yolda kapışmaya çekinirdik..Sizlere hiç bir zaman kullanmaya imkanım olmayan cabriolardan  ve onları aratmayan kullandığım birkaç arabanın benzerlerinin resimlerini gönderiyorum...Devam edecek..

Bahçelinin eski GENÇLERİ ,gözlerinizi kapatıp,zihni'nizde canlandırmaya çalışın. Bu arabayı,külhanbeyi tavırları ile kullanan sarışın bayanı ve aracını hemen tanıyacaksınız  !!! hatırlayacaksınız...
1960 CADİLLAC CONVERTABLE
1967 PONTİAC
1961  CHEVROLET  CORVETTE MAKO SHARK CONCEPT

1955 MODİFİYE CADİLLAC DAGOSTİNO 

1962 CORVETTE
1954  CADİLLAC ELDORADO
1970 CADİLLAC DELLİVE
1957 CORVETTE

1960 CHEVROLET İMPALA
1962 FORD THUNDERBİRD
1971 PORSHE 911

Ahmet Sıtkı Özsancak
Ankara Cumhuriyet Lisesi

Hiç yorum yok: