26 Ağustos 2011 Cuma

HİTİT MUTFAĞI : Kraliçe Puduhepa usulü koyun eti

Eh, Hitit yemeklerine, tabii ki Kraliçe Puduhepa'nın güzel elleriyle yaptığı yemekten başlamak yakışır.

Kraliçe Puduhepa usulü koyun eti :

1 kg koyun kıyması,
2 narın suyu ve çekirdekleri (sevmiyorsanız çekirdekleri koymayın!),
2 yemek kaşığı kuru ekmek kırıntısı,
2 yumurta,
1/4 tatlı kaşığı biberiye,
tuz ve (isteğe göre) dövülmüş sarımsak

Malzemenin hepsi bir kaba konup güzelce yoğrulur. Sonra uygun boyutta bir kalıba yerleştirilir, üstüne iç yağ dilimleri yayılır (ağır gelirse koymayabilirsiniz. Koyun kıyması zaten yağlıdır) ve önceden ısıtılmış fırında 200 °C'de yaklaşık 1 saat pişirilir.

Bunun yanına, buğday ekmeği (cevizli olabilir) ve sek kırmızı şarap yakışır.
Afiyet olsun :)

Burada nar suyu dikkatinizi çekmiştir. Hitit'ler limonu bilmezlerdi. Ekşinin o güzel ve ağız kamaştıran lezzeti için nar suyu kullanırlardı.


Limon Asya kökenlidir ve Avrupa'nın limonun tadına ilk defa bakıp, yüzünü buruşturması ancak Milattan sonra birinci yüzyılda oldu.
Anadolu ve Orta Doğu'da yaygın kullanılması için ise taa Milattan sonra 1000 yıllarını beklemek gerekti.

Ay, ağzım sulandı, ben mutfağa gidiyorum, gerisini sonra yazarım.

Sevim Sunay Akçın
Ankara Cumhuriyet Lisesi

Hiç yorum yok: