21 Ocak 2012 Cumartesi

BİR MASALDIR ANKARA.. GİRİŞ YAZISI

Şehirler insanlar gibidir..
Onların da birer isimleri ve bir çoğunun zihnimize kazınmış silüetleri.. Bu silüetlerin gün ışığına göre renk değiştiren yüzleri ve gizledikleri, biriktidikleri, anıları ve nefesleri, her birinin kendine has hikayeleri vardır.


Şehirler mevsimler gibidir...
Nefes alır şehirler.. Kimi zaman sert ve soğuk, kimi zaman ılık ve şefkatli, kimi zamansa sımsıcak ve ateşli..

Kimbilir kaç bedene değmiştir bu nefes yıllar boyunca.. Kimbilir kaç bedeni kucaklamış sarmıştır tüm çıplaklığıyla...

Kimileri gecedir bu şehirlerin, ortalık karardı mı insan dolar caddelerinde, kimileri gündüzcüdür, akşam oldu mu herkes evinde..



Şehirler masallar gibidir...
Kimileri büyüler sizi derinden.. Kimileri ürkütür, yutuverecek gibidir bir ejderha misali.. Kimileri binlerce yıllık destanlar, kimileri unutulmaz heyecanlar, kimileri çözülmeyi bekleyen sırlar saklar..

İnsanlar da şehirler gibidir..
Kimileri kendi şehrinin masal kahramanıdır, yaşamında bir mutlu son arar durur sokaklarında.. Kimileri başka şehirlere aitdir de sanki, kısılıp kalmıştır yaşamda.. Kimilerinin yetinmez bir şehirle, şehirlere aşıktır.. Kimileri vazgeçmez şehrinden, nereye gitse aklı hep oradadır..

Hepsinin birer adı, kimilerinin zihinlere kazınmış silüetleri vardır. Bu silüetlerin gün ışığına göre renk değiştiren yüzleri ve gizledikleri, biriktidikleri, anıları ve nefesleri, her birinin kendine has hikayeleri vardır.

Her şehrin hikayesini ancak tarihine şahit olmuş taş duvarlar, yaşlı ağaçlar, gölgesini düşüren beyaz bulutlar, o şehrin sokaklarını en iyi bilen yağmurlar, her adımın yükünü almış sokaklar, şehrin köklerini saklayan topraklar, kaleme değimiş kağıtlar ve bir de o şehirle yaşamış hayatlar anlatır..

Bundan sonra okuyacağınız satırlar, bir şehrin silüetini saklayan sessiz fotoğraflara ses vermiş bu şehri yaşayan insanlar tarafından yazıldılar.

Hepsi de, tarihine yazılmış pek çok KARA güne rağmen, bir güneşi bağrında taşıyan, günebakanlar misali her zaman aydınlığa yüzlerini dönmüş insanların şehri olan, ANAdolu'nun kalbi ANKARA'ya sevdalılar..

Cumhuriyet Çocukları : Ankara Cumhuriyet Lisesi Mezunları

AKS



2 yorum:

Begüm Beste dedi ki...

1 cumhuriyet lisesi mezunu olarak onu ve gurur duydum bu dizeleri okuyunca.. yazan arkadaşımızın yüreğine, kalemine sağlık.. son dize bitince içim titredi desem abartmış olmam.. yazan arkadaşımıza tekrar teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. bu satırlar hissettiğimi bu kadar iyi taşımıssa size ne mutlu bana

AKS